Image
Image

O Stanovima

Iako naizgled nedirnuta divljina, područje sjevernog Velebita, uključujući i Nacionalni park Sjeverni Velebit, u ogromnoj je mjeri oblikovano stoljetnom prisutnošću čovjeka na ovom prostoru. Razvoj infrastrukture na ovom području u prvom su redu određivale potrebe korisnika prostora. Otprilike do 2. svjetskog rata to su uglavnom bili stanovnici Podgorja koji su za potrebe sezonskog stočarenja na planini, uključujući i vršne dijelove radili jednostavne smještajne objekte (pastirske „ljetne stanove“), podizali suhozide i obore za stoku ili obzidavali lokve. Komunikacija se odvijala duž starih pastirskih putova, koji su dijelom bili podzidani. Njihovi ostaci i danas gusto ispresijecaju područje cijelog sjevernog Velebita, te se dijelom koriste kao planinarske staze.
Nakon Drugog svjetskog rata na ovom se području, za potrebe gospodarenja šumom intenzivnije grade šumske prometnice i nastambe za smještaj šumskih radnika. One s vremenom gube na važnosti te ih dijelom preuzimaju pojedina planinarska društva koja ih koriste i održavaju.divider12
U Nacionalnom parku Sjeverni Velebit realiziran je projekt obnove 10 pastirskih stanova na lokacijama Lubenovac i Alan, a ukupna vrijednost cjelokupnog projekta iznosila je 6.370.330,45 kn.
Ministarstvo zaštite okoliša i prirode putem projekta integracije u EU Natura 2000 financiralo je građevinske radove na obnovi pastirskih stanova u vrijednosti od gotovo 4,4 milijuna kuna, dok je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa gotovo 2 milijuna kuna financirao opremanje stanova, aktivnosti postavljanja signalizacije, interpretacije, edukacije i promocije.
Obnovom pastirskih stanova na području Parka stvoreni su preduvjeti za boravak ljudi te za uvođenje tradicionalnog stočarstva kao neophodne upravljačke mjere namijenjene očuvanju biološke raznolikosti. Važna komponenta projekta je omogućiti posjetiteljima da se, boravkom na prostoru i u obnovljenim pastirskim stanovima, upoznaju s tradicionalnim načinom života i rada na Velebitu te spoznaju koliko je takav način života bio u potpunom suglasju s prirodom i koliko se zapravo temeljio na principima održivosti.
Objekti služe za smještaj djelatnika Parka (nadzornici, stručna služba), znanstvenika i suradnika, kao i smještaj posjetitelja te provedbu interpretacijskih i edukacijskih programa na temu „Natura vrsta i staništa“ s jedne strane, i tradicionalnog života lokalnog stanovništva s druge strane, s posebnim naglaskom na njihovu međusobnu povezanost, odnosno utjecaj dugotrajnog čovjekova djelovanja na prostor, krajobraz i biološku raznolikost.

Alan

Pastirski stanovi na Alanu smješteni su podno vrha Alančić uz sam rub šume, odmah uz poprečnu velebitsku cestu koja spaja Liku s morem. Do Alana možete lako doći asfaltiranom cestom iz pravca Jablanca ili makadamskom cestom iz pravca Begovače. Želite li se za vrijeme godišnjeg odmora sasvim "isključiti" iz svakodnevnih gužvi i okušati se u avanturi ljetovanja u skladu s prirodom, pastirski stanovi na Alanu će biti odličan izbor.
Pastirski stanovi na Alanu nisu povezani s vodovodom i električnom mrežom, kišnica se skuplja u šterni (cisterni), a struja je solarna. Stanovi su opremljeni alternativnim izvorima energije koji omogućavaju neke udobnosti modernog doma, ne narušavajući pri tome prirodni sklad s okolišem.

Lubenovac

Pastirski stanovi na Lubenovcu smješteni uz sam rub prostrane krške udoline, u podnožju Strogog rezervata Hajdučki i Rožanski kukovi, pravi su izbor za pustolove novog doba. Volite li apsolutni mir i tišinu i želite se okušati se u avanturi ljetovanja u skladu s prirodom, smještaj u Pastirskim stanovima na Lubenovcu će vas oduševiti. Prve kuće udaljene su kilometrima od vas i imat ćete potpuni doživljaj divlje i netaknute prirode. Pastirski stanovi na Lubenovcu nisu povezani s vodovodom i električnom mrežom, kišnica se skuplja u šterni (cisterni), a struje nema. Na raspolaganju su vam 4 stana, od kojih su dva namijenjena za smještaj, u jednom stanu nalazi se otvoreno ložište s priborom za pripremanje hrane, dok je u jednom stanu smješten poljski wc i priručni tuš.

© 2017 Pastirski Stanovi. Sva prava pridržana. Designed By Meridies