Image

Alan

Pastirski stanovi na Alanu smješteni su podno vrha Alančić uz sam rub šume, odmah uz poprečnu velebitsku cestu koja spaja Liku s morem. Do Alana možete lako doći asfaltiranom cestom iz pravca Jablanca ili makadamskom cestom iz pravca Begovače. Želite li se za vrijeme godišnjeg odmora sasvim "isključiti" iz svakodnevnih gužvi i okušati se u avanturi ljetovanja u skladu s prirodom, pastirski stanovi na Alanu će biti odličan izbor.

Pastirski stanovi na Alanu nisu povezani s vodovodom i električnom mrežom, kišnica se skuplja u šterni (cisterni), a struja je solarna. Stanovi su opremljeni alternativnim izvorima energije koji omogućavaju neke udobnosti modernog doma, ne narušavajući pri tome prirodni sklad s okolišem.

Na Alanu se nalazi ukupno 6 stanova, od kojih su tri namijenjena za smještaj, jedan stan služi kao info-centar, u jednom stanu nalazi se drvarnica, dok je u jednom stanu smješten poljski wc i priručni tuš.

Najveći objekt na Alanu uređen je kao Edukacijsko-interpretacijski centar pod nazivom „Planinska igraonica“, te sadrži niz interaktivnih izložaka na temu „Natura vrsta i staništa“ Nacionalnog Parka (velike zvijeri, duboke jame, biljke kamenjarke), i tradicionalnog načina života pastira. Ispred „Planinske igraonice“ postavljena su tri vanjska interpretacijska izloška (Mahovit vjetar, Voda u kršu i Život pastira). U dijelu igraonice uređen je prostor za edukaciju djece, za slučaj da se ista ne može odvijati vani. Osim kao izložbeno-edukativni prostor, ovaj će objekt služiti i kao info-punkt Parka, a u njemu je uređena i mala suvenirnica.

I objekti za smještaj su stavljeni u funkciju edukacije i interpretacije, te se u njima interpretira po jedna vrsta važna za NP Sjeverni Velebit (Kuća mrke strizibube, Kuća velebitske pijavice, Kuća tetrijeba), kao i dijelovi namještaja koji su se tradicionalno koristili u stanovima. U njih se mogu smjestiti 24 osobe koje spavaju na krevetima ili na madracima s posteljinom. U dva stana se nalaze po 2 kreveta, dok je na galeriji/tavanu do koje se dolazi drvenim ljestvama smješteno 5 madraca. U trećem stanu nalaze se 4 kreveta i 6 madraca na galeriji/tavanu. U svakom stanu se još nalazi stol s klupama, priručna kuhinja s priborom za jelo i pripremu hrane i štednjak na drva. Stanovi su opremljeni jednostavnim priborom za osobnu higijenu (lavori), drvima i sjekirom za drva.

Svi resursi moraju se trošiti racionalno, a opskrbiti se treba prije jer su trgovine prilično udaljenje.

Nadamo se da ćete izabrati najbolji način da provedete prekrasan odmor. Želimo Vam nezaboravno iskustvo koje nikada nećete zaboraviti.

 

Projekt „Uspostava osnovne infrastrukture za upravljanje Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit“

Infrastruktura bilo koje vrste na području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit nije pretjerano razvijena, što je i razumljivo s obzirom na činjenicu da na području Parka nema stalnih naselja, a ona sezonska se više ne koriste.

S obzirom na opseg i karakter poslova (nadzor, uspostava monitoringa budućeg Natura 2000 područja…), planirane projekte (uvođenje tradicionalne poljoprivrede, edukacijski i interpretacijski programi…), te karakteristike terena (nepristupačnost, teška dostupnost nekih dijelova…), već dulje vrijeme postoji potreba za izgradnjom osnovne infrastrukture koja će podići skromne kapacitete Ustanove za upravljanje ovim prostorom.

Projektom rekonstrukcije manjih infrastrukturnih objekata (pastirskih stanova) na južnom dijelu Parka postiže se cjelokupno podizanje razine upravljanja Parkom kao područjem ekološke mreže kroz:

  • Poboljšan nadzor područja (krivolov, negativan utjecaj posjetitelja, sigurnost posjetitelja…),
  • Očuvanje ugroženih staništa (travnjaci) putem uvođenja ispaše i košnje,
  • Poboljšanje uvjeta za cjelokupnu organizaciju znanstveno-istraživačkog rada na inventarizaciji i monitoringu,
  • Očuvanje kulturne baštine Parka – obnova tradicijskog graditeljstva i uspostava prihvatljivog modela obnove pastirskih stanova,
  • Poboljšanu kvalitetu usluge posjetiteljima – bolja dostupnost informacija, uvođenje visokokvalitetnih edukacijskih i interpretacijskih programa, in-situ učenje i spoznavanje prirode, učenje o konceptu Nature 2000, te omogućavanje posjetiteljima doživljaja tradicionalnog načina života na ovom području u prošlosti, povećana sigurnost posjetitelja; u perspektivi i razvoj kvalitetnog ekoturističkog proizvoda.
© 2017 Pastirski Stanovi. Sva prava pridržana. Designed By Meridies